Friday 2 December 2011

Lama aku xmakan SAGON

Ni sagon pesyen dulu punya 

Eh korang tau ker SAGON tu apa....eh tak tau ek...sat g aku cerita ngan korang apa itu SAGON...aku pun dah lama xmakan sagon ni..kecik2 dulu jer la makan...aritu aku dpt sagon ni dr kawan aku...so aku bg ja anak aku makan sagon ni...... tau dia kata apa.....sedap la mummy tepung ni....ada rasa ikan bilis...hish...apa kejadahnya kakak oi ikan bilis dlm sagon....ok...ok.......meh aku cita sagon tu apa....




Sagon  ni ialah campuran beras dan kelapa parut yg digaul bersama gula dan garam.......nak bg wangi letak la daun pandan sikit...tetiba aritu kawan aku kasik la sagon kat aku....tingat pulak nak bg anak dara aku yg sorang ni....mesti jakun punya la dia sbb tak penah lg aku bg makan......hehehee......tapi sekarang ni sagon tu dah upgrade bekas dia tau......kalau dulu isi dlm plastik yg mcm ais malaysia tu....sekarang ni dah pakai straw besaq yg selalu minum cuppucino...ehehehe..class gitu....punya la suka anak aku ngan sagon ni....tak per sayang...nanti mummy buatkan kan ek kat kakak....kalau dulu memang aku suka sgt sagon ni makan ngan kawan2....aku selalu beli lepas balik mengaji Quran...tapi yg malasnya bila makan ja sagon ni selalu tersedak...iyer la kan..dia kan berhabuk...pastu kalau makan sagon comperm la korang kena tonggang kan....hehehe..meh tgk gelagat anak dara aku makan sagon..kelakar sangat...


Ni la yg aku dapat dr kawan aku....pesyen baru punya sagon

Hahaha.....sampai kembang2 lubang idung ko kakak makan Sagon....

Alang2 aku dah cita pasal SAGON ngan korang.....apa kata aku share resepi sagon ni kan..aku pun tak penah buat pun..resepi ni aku google dlm tenet...hohoho...apa kata korang cuba dulu ek..kalau dah buat pos kasik aku sikit yer

Bahan2
2kg beras(basuh dan keringkan)
2kg gula pasir
2biji kelapa parut(ambik yg putih saja)
2helai daun pandan
Garam secukup rasa
Sedikit air

cara masakan:
Kisarkan beras tu sampai halus...dan campurkan sedikit garam pada kelapa parut...kemudian campurkan beras dgn kelapa parut tadi dan renjiskan air supaya ianya lembab sikit...dan masukkan bahantadi kedalam kuali bersama daun pandan...gorengkan sagon ni dengan api yg kecil dan masak sehingga kering...sentiasa la kacau yer takut hangit.....tara...simple jer kan

No comments:

Post a Comment