Wednesday, 15 February 2012

Kes kes Kelahiran Pelik Di Dunia

Kes-kes Kelahiran Pelik Di Dunia

Ni aku ambik info dr satu blog.....pelik la kan..tapi xtau la..betul ker tak...semuanya kuasa tuhan...so jom la layanzzz


Ibu Termuda Dunia (5 tahun)


Lina Edina ialah seorang ibu termuda yang dikenal pasti dalam sejarah perubatan. Dia dilahirkan pada 27 September, 1933 di sebuah perkampungan kecil Paurange dan berusia hanya 5 tahun 8 bulan ketika melahirkan anaknya pada 14 May 1939.


Sebelum itu, ibu bapa Lina Medina menganggap anak perempuan mereka yang berusia 5 tahun menghidap tumor abdomen yang besar apabila bapanya membawanya ke hospital. Walaubagaimanapun, ia berubah apabila dia dilaporkan mengandung dan berat bayinya 2.7kg.


Bayi Terkecil DuniaRumaisa Rahman dilahirkan pada 19 September 2004 dengan kepanjangan 10 inci dan berat 8.6 ounce. Ibunya Mahajabeen Sheikh hanya mengandung selama 25 minggu dan 6 hari.


Ibu Lelaki Pertama DuniaThomas Beatie dilahirkan sebagai seorang wanita sebelum dia menjalani pembedahan untuk bertukar menjadi seorang lelaki. Apabila isterinya yang berusia 34 tahun pada ketika itu tidak boleh hamil disebabkan oleh hysterectomy (pembedahan dan pembuangan rahim), Thomas Beatie mengambil keputusan yang dia sendiri akan mendapatkan zuriat melalui inseminasi buatan (artificial insemination).


Kembar Hitam dan PutihIni antara kes satu dalam sejuta kembar yang masih hidup yang dilahirkan dengan kulit dan warna mata yang berbeza. Marcia dan Millie Biggs kedua-duanya berumur 4 tahun mengejutkan ramai dokor, guru dan orang ramai apabila diyakinkan mereka adalah kembar. Marcia berambut perang mengikut belah ibunya sementara Millie yang berkulit hitam mengikut belah bapanya.


Anak Paling Ramai Selamat Dalam Satu Kelahiran (8 orang)Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez mendapat perhatian antarabangsa apabila dia melahirkan 8 orang bayi dalam satu kelahiran pada Januari 2009. Kesemua bayi diperoleh melalui kaedah in-vitro fertilization. Ibu tunggal yang tidak bekerja ini sudah mempunyai 6 anak kecil di rumah yang juga hasil daripada kaedah in-vitro fertilization.


Ibu Tertua Untuk Kelahiran Pertama (70 tahun)Rajo Devi Lohan dari India melahirkan anak pertamanya pada November 2008 apabila dia berusia 70 tahun.


Ibu Tanpa Kaki Dan TanganMelek, 24, menjadi ibu kepada bayi bernama Semih. Walaupun tiada kaki dan tangan, dia masih berjaya untuk mempunyai anak melalui pembedahan perut untuk melahirkan bayi (caesarean sention).


Ibubapa Hitam Dan Anak PutihPasangan Nigeria, Ben dan Angela Ihegboro melahirkan seorang bayi perempuan berkulit cerah, bermata biru dan berambut perang yang mengejutkan semua pakar. Bayi ini tidak albino. Ujian saintifik juga menafikan setiap gosip ketidaksetiaan si isteri.

8 comments:

 1. Good info~ anim mmg suka sgt cite mcm ni.. amazing..

  ReplyDelete
 2. a'ah, memang pelik-pelik la....tapi menarik...
  xleh nak imagine la camne budak 5 thn pregnant...huhu..

  ReplyDelete
 3. macamnan budak 5thn boleh mgandung sedangkan period pun belum...memang pelik :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. tu la kan...kalau pikir2 memang pelik kan kak...tapi kalau kuasa tuhan semua boleh jadi :)

   Delete
 4. SSalam,

  Apa pun tak akan mustahil kan...kalau di izinkan Allah .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. wasalam kak ros....tu la...walaupun pelik dan tak lojik akal...mcm2 boleh jadi kan dgn izin dariNya :)

   Delete